Къща за гости Синанови

Къща за гости в Родопите до язовир Доспат Почивка на планина Доспат

За резервация
+359 896736350, +359 899948081

Широка лъка

Широка лъка е известно с богата си история родопско село. Тук ще изпитатe истинското гостоприемство на родопчанина, ще се насладите на уникална, автентична архитектура и неописуема, чиста природа. Село – привлекателно място за туриста, където ще намерите разнообразни начини да прекарате своята почивка в планината.

През първата неделя на месец март ежегодно селото е домакин на кукери от цялата страна за традиционния кукерски събор Песпонеделник.

През 1971 г. в Широка лъка е създадено Средно музикално училище СМУ. Днес училището се нарича Национално училище за фолклорни изкуства (НУФИ). От цялата страна талантливи ученици се обучават по специалностите народни инструменти и пеене и български народни танци.

Най-старото Родопско училище се намира в местността „Люлката“ – близо до центъра на Широка лъка. Основно училище „Никола Йонков Вапцаров“ има повече от 180 годишна история.

През 1832 г. в селото е създадено килийно училище. Училището се намира точно до църквата „Успение Богородично“ – едно от задължителните за посещение места в Широка лъка, заедно с етнографския музей. Читалище Екзарх Стефан се намира „на купището“, както казват местните хора за центъра на селото. На центъра са изградени паметници в чест на Капитан Петко Войвода и Екзарх Стефан.

Неповторимите пещери Дяволското гърло, Ледницата и Ягодинската пещера се намират недалеч от Широка лъка. Можете да разгледате известните скални забележителности Главата и Момата.

Селото е част от Стоте национални туристически обекта на България.

За любителите на зимните спортове Широка лъка е добра изходна точка – ски-курорта Пампорово е само на 12 км., а в с. Стойките е най-близкия шестседалков ски-лифт към връх Снежанка, само на 6 км. В с. Солища и в с. Гела има ски-влекове, съответно на 4 и 6 км.

Много разнообразни туристически маршрути и пътеки тръгват от Широка лъка.